www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

« Reverse Profile Workshop »
(A cikk a Rodale's Scubadiving magazinban megjelent cikk fordítása. Írta: Vicki Durst)

A MÉLYEBB MERÜLÉS ELŐSZÖR? MOSTANTÓL NEM

A sport búvárkodás egyik legszentebb szabályát megvizsgálták, és hiányosságokat találtak benne: a fordított merülési profil tiltását ( a mély merülést egy sekélyebb kövesse), melyet búvárok milliói jegyeztek meg eképpen: "Mindig a mélyebb merülést tervezd elsőnek!"

Ha búvárkomputert használsz többlépcsős merülésre, akkor bármilyen sorrendben merülhetsz. Természetesen, használd a computered intelligensen, és maradj a no-deco limiten belül.

Ez a megállapítása a "Reverse Dive Profiles Workshop" (Fordított Merülési Profil Műhely) melyet a Smithsonian Intézetben tartottak Washingtonban, Michael Lang vezetésével, az Amerikai Vízalatti Tudományok Akadémiája, a DAN, a Dive Training Magazine és 49 kiválasztott búvár részvételével, két napos műhelymunka után.

A műhely megállapításai történelmiek. Nem csak nagyobb szabadságot ad képzett computerrel merülő búvároknak a többszintű merülések tervezésében és végrehajtásában, de valószínűleg komolyabb hatással lesz az egész búváriparra, egy nyitottabb közelítést ad a búvárkodás más szabályaira, és könnyebbé teszi a kérdés feltevését: Miért?
(…)

A megállapítás tisztává teszi: A kedvtelési búvárkodás többé nem korlátozott a nyomtatott merülési táblázat által adott merülési profilokra. A mai komputerek kiterjesztik a merülés eddigi korlátait, hatékonyabb merüléseket lehet velük végrehajtani, kényelmesebben, biztonságosabban és élvezhetőbben.

A Műhely legfontosabb megállapításai

· A múltban sem a Haditengerészet, sem a polgári búvárkodás szabályai nem tiltották a fordított profilt.
· Fordított profilú merüléseket a kedvtelési, a kutatási, az ipari és a katonai búvárok is végeznek.
· A kedvtelési búvárszervezetek által a fordított profil tiltása nem vezethető vissza semmiféle tapasztalati tényre ami a megnövekedett dekompressziós betegség kockázatát írná le.
· Meggyőző bizonyítékot nem találtak a Műhely munkája során amely azt bizonyítaná, hogy a fordított profil mérhetően megnövelné a dekompressziós merülés kockázatát.
· A résztvevők nem találtak indokot arra, hogy tiltsák a fordított profilt no-deco határokon és 40 méteren belül, valamint ha a merülések mélységének különbsége nem haladja meg a 12 métert.


 

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz